„Zasmakuj w tradycji” – kulinarna uczta na Dni Przechlewa

Słodkie wypieki, a także tradycyjne chleby, bułki, smalec i twarogi. Wszystkiego tego, zupełnie za darmo, będzie można skosztować podczas tegorocznych Dni Przechlewa. Panie ze Stowarzyszenia I Love Przechlewo przygotowują bowiem kulinarną ucztę. Wszystko to w ramach projektu „Zasmakuj w tradycji”.

„Zasmakuj w tradycji” – kulinarna uczta na Dni Przechlewa

Na zdjęciu przedstawicielki Stowarzyszenia "I love Przechlewo"

Słodkie wypieki, a także tradycyjne chleby, bułki, smalec i twarogi. Wszystkiego tego, zupełnie za darmo, będzie można skosztować podczas tegorocznych Dni Przechlewa. Panie ze Stowarzyszenia I Love Przechlewo przygotowują bowiem kulinarną ucztę. Wszystko to w ramach projektu „Zasmakuj w tradycji”. Stowarzyszenie złożyło wniosek go Urzędu Gminy w Przechlewie i otrzymało na jego realizację dofinansowanie w wysokości 3 tysięcy złotych. Pieniądze te pozwolą na przygotowanie kulinarnych specjałów i akcji edukacyjnej dla publiczności. - Planujemy zrobić warsztaty pieczenia chleba, bułek, ciast drożdżowych i innych wypieków na zakwasie. Chcemy to wszystko podawać z dodatkiem swojskiego smalcu, twarogu, past jajecznych, czy masła w różnych odsłonach. Będzie to wszystko do degustacji za darmo - mówi Wioleta Glińska ze Stowarzyszenia I Love Przechlewo. Pierwszą okazją do skosztowania przygotowanych potraw będzie festyn podczas Dni Przechlewa. Odbędzie się on w najbliższą sobotę (15.07) na stadionie OSiR. Początek – godzina 17.00. Druga odsłona kulinarnego święta w wykonaniu pań ze Stowarzyszenia I Love Przechlewo, zaplanowana jest na 16 września. Wówczas odbędą się dożynki gminne.

W informacji dźwiękowej mówi - Wioleta Glińska ze Stowarzyszenia I Love Przechlewo

Nota prawna: Gmina Przechlewo jako właściciel praw autorskich, udziela zgody na nieodpłatne wykorzystanie i publikację tekstów, fotografii i plików dźwiękowych dostępnych na naszej stronie internetowej oraz przesyłanych w załącznikach. Licencja obejmuje wykorzystanie treści i plików w całości lub we fragmentach.